Nieuws

Geestelijk voedsel van een Commissaris van de Koning

woensdag 19 december 2018

Geestelijk voedsel van een Commissaris van de Koning:

MCR KERSTLUNCH GEKARDEERD MET VERHALEN OVER ‘EN TOCH’

 

Ooit een multifunctionele Commissaris van de Koning ontmoet en die bij de begroeting de achternaam noemen van de Commissaris van de Koningin, die al in 2013 zijn functie neerlegde? Het is deze scribent gelukt! Totale achternaamverwarring dus en dat terwijl de man in kwestie al vijf jaar actief is als Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Drs. Jaap Smit blijkt een echte verhalenverteller te zijn met als basis ‘en toch in plaats van reaalpolitiek’, hetgeen bleek uit hetgeen hij tijdens de MCR lunch zijn gehoor toevertrouwde.

 

Zoveel maakte de gastspreker Smit tijdens de MCR Kerstlunch duidelijk: de theoloog Smit is‘niet van God losgeraakt’ gedurende zijn loopbaan van predikant, geestelijk verzorger van de landmacht in Seedorf, voorzitter van de vakcentrale CNV en management consultant.  “Ik geloof in de kracht van verhalen en van metaforen” en “ik maak mij zorgen over het dedain wordt gesproken als het over religies gaat. Dat gebeurt af en toe aan tafels in talk shows”, aldus Smit die bekende  op de landmachtbasis Seedorf ooit voor vier mensen te hebben gepreekt, maar ook voor zo’n 140 manschappen. Het thema in de Bijbelse vraagstelling  ‘ben ik mijn broeders hoeder?’ heeft in zijn beleving veel raakvlakken met vragen over participatie in de samenleving en er voor elkaar zijn. Dat soort onderwerpen leverde de legerpredikant tenminste een typisch uitgesproken reactie op van een Hagenese soldaat: “Hé Doom, dit gelul gaat tenminste ergens over, in plaats van dat van de (leger)kapitein.”

 

Smit toonde vervolgens  onder meer aan dat het schrijnende nieuwsverhaal van de vluchtelingenstroom in deze tijden past bij het Bijbelse verhaal van Ruth die  samen met haar schoonmoeder Naomi aren mocht lezen bij de ‘herenboer’ Boaz. Smit zei n dat verband: “We hebben tegenwoordig geen randen meer om de eventualiteit van vluchtelingen toestromen op te vangen. Het gaat al snel dat er te slecht voor eigen mensen in het land wordt gezorgd en er daarvoor al geen voldoende huisvesting is.”

 

Hij ziet verder pastorale raakvlakken vanuit zijn vroegere theologische beroep met die vanuit zijn praktijk als management consultant bij KPMG en andere zakelijk gerelateerde bezigheden:  “Van daaruit komen ook pure pastorale vragen naar boven. Je kunt zeker neutraal tegenover religie staan en geen onderscheid maken tussen de diverse religies, in plaats van ‘ik wil er niets van zien’ te zeggen.  We maken contact met elkaar door middel van taal. Iedereen spreekt vanuit een bepaald dialect. Dat van mij is vanuit een christelijke achtergrond, maar dat is geen belemmering als je de ander in zijn eigen waarde laat. Vrijheid van meningsuiting is geen vrijheid om maar van alles te mogen zeggen. Mijn moeder zei in zo’n geval ‘zeg, ga jij je mond eens spoelen’.”

 

Kort en goed: de woorden van de veelzijdige Commissaris van de Koning hebben in ieder geval stof tot nadenken gegeven in wat hij “de dagen van stilte, warmte en inspiratie” noemde en “dagen om even stil te staan en te worden.”

 

Meer over drs. Jaap Smit bij de provincie Zuid-Holland is te vinden op internet; onder meer bij YouTube https://youtu.be/6W3giV5v5_s

 

 

 

 

Overzicht

Samen de stad sterker maken - Missie Rotterdam Partners

donderdag 1 januari 1970

  Missie Rotterdam Partners: SAMEN DE... lees verder

Takenpakket voor leden en bestuur MCR

dinsdag 17 april 2018

Takenpakket voor leden en bestuur MCR: MARINE... lees verder

Toegevoegde waarde van een Havenambassadeur niet onderkend

maandag 8 oktober 2018

  Toegevoegde waarde van een... lees verder

Samen nog meer Eendracht en Samenwerken in Verbondenheid

dinsdag 16 oktober 2018

Stichting Zeilschip Eendracht en MCR motto’s... lees verder

Geestelijk voedsel van een commissaris van de Koning

woensdag 19 december 2018

Geestelijk voedsel van een Commissaris van de... lees verder

Oud en nieuw in de Old Dutch

donderdag 1 januari 1970

Oud en nieuw in The Old Dutch   “De... lees verder