Nieuws

Samen nog meer Eendracht en Samenwerken in Verbondenheid

dinsdag 16 oktober 2018

Stichting Zeilschip Eendracht en MCR motto’s hebben gelijke strekking:

“SAMEN NOG MEER EENDRACHT” en “SAMENWERKEN IN VERBONDEHEID”

 

De harde kern van de Marine Club Rotterdam en overige leden zullen het MCR voorzitter Dirk van der Plas vast niet kwalijk hebben genomen toen hij op de afgelopen lunchbijeenkomst in bedekte termen opriep tot financiële steun voor de Stichting Zeilschip Eendracht. “Normaal gezien verbindt de MCR zich niet aan goede doelen”, aldus de strekking van zijn commentaar op de presentaties van Zeilschip Eendracht directeur Nanda Overdevest en Stichting National AYA “Jong & Kanker Platform” ambassadrice Sophia Sleeman. In feite doet de club dat wel in persoon van een aantal leden, onder wie Bert Jaski die zijn eigen (geërfde) C.J. Jaski Fonds beschikbaar houdt.

 

Dat het spreekwoord ‘eendracht maakt macht’ opgeldt doet bewijzen betrokkenen bij het zeilschip Eendracht wel. Stichting Zeilschip Eendracht directeur Nanda Overdevest (geen familie van MCR vicevoorzitter Jan Overdevest) liet dat in haar presentatie tijdens de oktober lunchbijeenkomst doorklinken.  De stichting en het zeilschip Eendracht kunnen rekenen op min of meer stoffelijke sponsoring van onderhoud aan het schip – Nanda Overdevest: “het bedrag van vele facturen wordt gehalveerd”- en inzet van zeker 350 vrijwilligers die het werken op het schip of aan de wal jarenlang volhouden. Voeg daarbij de betrokkenheid van leden van het Koninklijk Huis en de riante financiële positie zou compleet moeten zijn.

 

Ter illustratie van de koninklijke steun meldde de stichtingdirecteur dit: “Prins Bernhard heeft veel voor de Eendracht gedaan, prins Maurits is beschermheer en prins Floris zit in het stichtingbestuur.” Dat mag dan de toegevoegde waarde zijn om het zeilschip door fondsenwerving financieel gezond te houden, maar er zal meer moeten gebeuren om dat te bewerkstelligen.

 

De Eendracht kan alleen in goede staat in de vaart worden gehouden mits het zeilschip commerciële reizen kan maken. Dat gebeurt door individuele reizen in het Caribische gebied aan te bieden, bedrijfsdagtochten op de Nieuwe Waterweg in de markt te zetten, en aanwezig te zijn bij grote nautische evenementen.  Sail Amsterdam staat bijvoorbeeld voor het jaar 2020 in de agenda. Het zeilschip maakt jaarlijks ook 15 reizen met eerste jaar leerlingen van het STC college en het Maritiem College in IJmuiden.

 

Dat vormt voldoende basis om het schip in te zetten voor ‘goede doelen reizen’, waarvoor fondsen worden geworven. De stichting heeft een zogenoemde ANBI status, waardoor fondsenwerving mogelijk is met gegarandeerd belastingvoordeel. Nanda Overdevest zei over de goede doelen doelgroepen dit: “het gaat om jong, oud, ziek of zwakkeren die de wind in de zeilen kunnen gebruiken om te koersen naar kansen. Die kunnen er voor iedereen zijn.”

Daarvan getuigde AYA ambassadrice Sophia Sleeman. Zij gaf slechts een impressie hoe jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar zich voelen als hun leven op zijn kop komt te staan na de diagnose van een vorm van kanker. Dat is bij ouderen ook zo, maar de extra emotionele en praktische dimensie bij jongeren zit in het feit dat hun in gedachten voorziene lange leven er ineens anders uit kan zien.  “Ik heb me lang een tumor op pootjes gevoeld”, zegt Sophia Sleenman over haar jonge leven dat door kanker ineens stil viel, terwijl leeftijdgenoten bezig waren met plannen voor studie en uitgaan.

 

Activiteiten, zoals vijf dagen met jonge lotgenoten zeilen op de Eendracht, kan helpen een mens los te maken van zijn of haar ziekte, weer vertrouwen te krijgen in het eigen lichaam, en alles dat daarmee in medisch technische zin te maken heeft. Spohia Sleenman zei ondermeer dit: “Je kunt met lotgenoten verhalen delen, verder nergens aan denken en los van thuis zijn. Je bent aangewezen op de groep en op jezelf en je bent met elkaar letterlijk in touw op de Eendracht.”

 

Meer weten? : www.aya4net.nl en www.eendracht.nl

 

Overzicht

Samen de stad sterker maken - Missie Rotterdam Partners

donderdag 1 januari 1970

  Missie Rotterdam Partners: SAMEN DE... lees verder

Takenpakket voor leden en bestuur MCR

dinsdag 17 april 2018

Takenpakket voor leden en bestuur MCR: MARINE... lees verder

Toegevoegde waarde van een Havenambassadeur niet onderkend

maandag 8 oktober 2018

  Toegevoegde waarde van een... lees verder

Samen nog meer Eendracht en Samenwerken in Verbondenheid

dinsdag 16 oktober 2018

Stichting Zeilschip Eendracht en MCR motto’s... lees verder

Geestelijk voedsel van een commissaris van de Koning

woensdag 19 december 2018

Geestelijk voedsel van een Commissaris van de... lees verder

Oud en nieuw in de Old Dutch

donderdag 1 januari 1970

Oud en nieuw in The Old Dutch   “De... lees verder